Den gamle bryg fra Valby

Måske du har læst om det i avisen eller set det i dit facebook feed, men de kloge hoveder hos Carlsberg har lavet en ”frankenstein”. De har taget en død gærsporer og genoplivet den, i bogstavelig forstand.

Nu tænker du helt sikkert dit. ”Man kan da ikke genoplive en øl”, men svarer er: ”jo det kan man godt”, og med stor succes endda. Det handler om viljestyrke og held, mildt sagt.

Hvor finder man så sådan noget gær? Det gør man naturligvis i de gamle og dunkle kældre under Carlsberg Byen. Der er tale om en rest øl fra en gammel flaske, flasken blev drukket af sidste gang i 1883, og det må siges at være et godt stykke tid siden. Det gav også forskerne ved Carlsberg Laboratorium grå hår i hovedet, inden de altså fik succes med genoplivningsforsøget

Der er helt præcist tale om en god gammeldags lagerøl, som er brygget efter fuldstændig samme opskrift som for over 100 år siden. Meningen var slet ikke at øllet skulle masseproduceres, planen var blot at brygge et par få tønder og så bruge det til særlige lejligheder.

Efter en omgang tungt tovtrækkeri internt i Carlsberg (min formodning), så endte det med at man ville forsøge sig med en lancering, vel at mærke på landsplan, så alle kun få en smag på den gamle bryg.

Som sagt, så gjort. Bryggen kan nu fås i hele det ganske land, og til priser, der følger fint med det eksisterende udvalg, så du bliver ikke plukket bare fordi øllet er lidt gammelt og eksklusivt.

Øllet er velsmagende og har en rund eftersmag, med en kraftig smag af humle, meget lig det man forventer af en lagerøl. Den er let at drikke, og kan nydes både fra kælder såvel som køleskab. Sidstnævnte kan dog anbefales.

Hvis jeg ikke husker helt forkert, og nu skal jeg ikke hænges op for noget, men så kan øllet faktisk nydes fra hane hvis man drager mod Hovedstaden. Min kilde er dog ikke sikker, og jeg har ikke selv haft fornøjelsen af at finde 1883 fra hane. Endnu.

1883 fås på både lille og stor dåse, så vidt vides er den ikke på flaske, men jeg skal ikke kunne undsige mig at en pub derude, måtte have fået fingrene i en kasse eller to med flasker.

Skriv gerne din egen oplevelse af øllets smag i kommentarfeltet, eller hvis du måske har spottet hvor den kan fås fra hane eller flaske?

Releated Post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk